I, Í

 

Történet

Kialakulása Kr.e. 3000-re tehető. Korabeli ábrázolások bizonyítják, hogy hasonló testfelépítésű kutyák mintegy 5000 évvel ezelőtt is éltek Egyiptomban. Valószínűleg onnan jutottak el Ibiza szigetére.

Külleme

Marmagassága 57-70 centiméter, tömege 19-25 kilógramm. Nagy és mozgékony fülkagylói arra utalnak, hogy vadászat közben nemcsak látása, hanem hallása alapján is tájékozódik. Meglehetősen magas, bár hosszú léptű, sebes futású rokonaival összevetve kissé zömöknek tűnik. Változatos színezete miatt könnyen megkülönböztethető a fáraókutyától.

Jelleme

Természete éber és alkalmazkodó. Ragaszkodó, hűséges állat.

Fájl:Podenco z Ibizy głowa pl.jpg


Ír farkaskutya

Története

Kialakulása i.e. 100 körülre tehető, amikor a kelták elkezdték tenyészteni az ír farkaskutyákat. Az immáron több mint kétezer éves múltra visszatekintő fajjal lehet találkozni a római elbeszélésekben, mítoszokban és mondákban is. Elődei királyi udvarokban éltek, hiszen ezek az impozáns ebek évszázadokon át értékes ajándéknak számítottak Európa uralkodói között és így eljutottak Perzsiába és Indiába is. Egyedszáma az 1800-as években - amikor a farkas kipusztult Írországból - erősen, megcsappant. Fennmaradása elsősorban a skót George Graham kapitány erőfeszítéseinek köszönhető.

Külleme

Hatalmas testével az ír farkaskutya lenyűgöző látványt nyújt. Hasonlít a skót szarvasagárra, de nehezebb és vaskosabb felépítésű annál. A hasonlóság onnan is ered, hogy a fajta részt vett a skót szarvasagár kialakításában. Törzse és háta hosszú, a lágyéka ívelt. A farka hosszú, enyhén felfelé ívelő. Hasa erősen felhúzott. Mellkasa nagyon mély és meglehetősen széles. Szépen ívelt bordái erősen hátrahúzódnak, izmos válla lejtős. Mellső lábai vastag csontúak, a könyökei a teste alatt vannak, sem kifelé, sem befelé nem fordulnak. Izmos combjai hosszúak, térde erősen lehajlott. Egyenesen álló mancsai kör alakúak és mérsékelten nagyok. A lábujjai ívesek és zártak.

Nyaka hosszú, szépen ívelt és erős. A fej hosszú és lapos, a kutya magasan tartja. Az arcorri rész mérsékelten hegyes. A fülei kicsik és hátrahajlanak (rózsafülek). Az ír farkaskutya harapása ideális esetben ollószerű, de azért a harapó fogószerű harapás is megengedett. A kanok szokásos marmagassága legalább 79 cm, de az ideális érték 81-86 cm. A szukák minimális marmagassága 71 cm. Az Ír farkaskutya átlagos testtömege 40-55 kg, kanoké legalább 55 kg és a szukáké 41 kg.

A test, a lábak és a fej szőrzete is durva, érdes tapintású, a szem fölött és az alsó állkapcson hosszabb, zilált szőrzet nő. Az ír farkaskutya szürke, csíkos, vörös, fekete, őzbarna és tiszta fehér színekben ismert, de mindközül a szürke a leggyakoribb. Minden egyéb, a skót szarvasagárnál előforduló szín – például a sárga - is elfogadható. A szőrzet színétől függetlenül a szemek mindig sötétek, az orr, az ajak és a szemek peremei pedig feketék.

Jelleme

Az ír farkaskutya igen kiegyensúlyozott, barátságos és szelíd természetű eb. Az agresszivitás teljesen idegen tőle. Józan társ benyomását kelti, aki feltétlenül hűséges gazdájához, és családjához. Jól alkalmazkodik és csak ritkán makacs, de ettől még nem alázatos. A felnőtt kutya a lakásban, és azon kívül általában nyugodtan viselkedik. Erős mély hangját csak ritkán hallatja. Noha mérete és megjelenése mást sugall, ez a fajta teljesen alkalmas házőrzésre. Ha veszélyt érez, ugyan ugatással jelzi, de a cselekvést a gazdájára hagyja - eszébe sem jut, hogy közbeavatkozzon. Nagyon szereti a társaságot, a kifutóban csak "hervadozik". A lakásban kell élnie a család tagjaként. Kis lakásban nem érzi jól magát, nagy helyre van szüksége.

Társas viselkedés

Ír farkaskutya futás közben.

Ez a fenséges eb nagyon jól kijön a gyerekekkel, és más kutyákkal való kapcsolata is problémamentes. Igen erős a vadászösztöne, ezért gazdájának már kölyökkorától kezdve oda kell figyelnie, ha a macskákkal vagy más háziállatokkal kerül érintkezésbe. Ha viszont már megszokta a jelenlétüket, gond nélkül tűri őket. Az ír farkaskutya rajong az emberekért, a szívesen látott, és hívatlan vendégeket egyaránt barátként üdvözli.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igényei

Az ír farkaskutya szőrzete rendszeres és alapos kefélést igényel. Évente egyszer vagy kétszer ki kell szedni a felesleges elhalt szőrszálakat, hogy az új szőrnek legyen helye a növekedésre, és elkerüljék a problémákat. Igen gyorsan növekvő fajta, ezért nagyon fontos, hogy ne takarékoskodjanak a kiegyensúlyozott étrend biztosításánál. Növekedésének éveiben hagyni kell, hogy a kutya maga döntse el mennyi mozgásra van szüksége, mivel ilyenkor a túl sok kényszerű mozgás, valamint a nagy távolságok megerőltethetik fejlődő szervezetét. Az ír farkaskutya növekedése legalább 2 évig tart.

Tanítása

Ezt a kutyát viszonylag könnyű tanítani, de olyan gazda kell hozzá, aki ismeri és érti a kutya jellemét, ha a gazda szelíd módszerrel, nagyon következetesen, egyértelműen és megértő módon lát munkához, akkor együtt nagyszerű eredményeket érhetnek el, mivel az ír farkaskutya gyorsan megérti, hogy mit akarnak tőle.

Fiatal korában még bizonytalan lehet - önbizalmát ilyenkor jó példával és a helyes viselkedés megjutalmazásával célszerű növelni. Még kölyökkorában rá kell szoktatni, hogy ne rángassa a pórázt, mivel később túl nagy, és erős lesz ahhoz, hogy ez a hiba könnyen kijavítható legyen. A hosszú, megerőltető séták, kimerítő futások károsíthatják a kölykök ízületeit. Ezért hagyjuk, hogy saját tempója szerint fusson és játsszon.


Ír szetter

Történet

Kialakulása az 1700-as évekre tehető. Írországból származó fajta. Kialakításában szerepe lehetett az ír vízispánielnek, a gordon szetternek és a springer spánielnek.

Külleme

Marmagassága 64-69 centiméter, tömege 27-32 kilógramm. Vörös-fehér színezetű rokonainál kecsesebb felépítésű, élénk, mozgékony, játékra mindig kész kutya. Népszerű családi kedvenc, de nem szabad elfelejteni, hogy sok mozgást és foglalkozást igényel. Más szettereknél lényegesen nehezebben szoktatható engedelmességre, de kellő kitartással nagyszerű társsá nevelhető. Mellkasán gyakran látható kisebb fehér folt, ami nem számít diszkvalifikációs hibának a kiállításokon. Hosszú szőrzete rendszeres ápolást igényel.

Jelleme

Természete mozgékony és ragaszkodó.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/88/Irish_Setter_001.jpg


Ír terrier

Leírása

Közepes termetű, kemény kiállású kutya. Feje hosszú, szeme sötét színű, füle előrebicsaklik. Teste négyzetbe rajzolható. Lábai egyenesek, erőteljesek. Farkát általában háromnegyedére kurtítják; felfelé tartja. Szőrzete szinte drótszerű. Színe vörösessárga, illetve vörös és sárga. Marmagassága 40–45 cm, testtömege 11–12 kg.Várható élettartam: 13 év

Eredete

Ír fajta; származása homályos. A foxterrier és a welsh terrier, továbbá más, ma már kihalt terrierfélékből alakították ki. Kiállításon először 1875-ben mutatkozott be az írországi Dublinban.

Tulajdonságai

Ezt a kutyafajtát hazájában csak „fenegyerekként” emlegetik.Értelmes,lelkes és igen bátor semmitől sem fél,ráadásul éber,és odaadóan őrzi családját és otthonát.Ez azt jelenti,hogy veszélyt érezve nemcsak ugatni fog,hanem közbe is avatkozik,ha úgy érzi,hogy arra van szükség.Nem hajlandó bárkivel összebarátkozni.A családjához igen szorosan kötődik,s velük szemben kifejezetten gyengéd,sőt kedves.Ha bármilyen rövid időre is magára hagyják,azt már büntetésnek tekinti.Játékos természetű,munka és a játék közben egyaránt fáradhatatlan,és meglehetősen értelmes.A fajta szukái mindig nyugodtabbak és készségesebbek.Más kutyákkal szemben általában agresszív ez különösen a kanra igaz.Megfelelő neveléssel és helyes szocializációval ez a hajlam némileg csökkenthető,de teljesen nem küszöbölhető ki.A kölyköt már már egészen fiatalon meg kell tanítani arra,hogy a gazdája nem szereti,ha macskákat vagy egyéb háziállatokat kerget.Ha a kölyköt megismertették egy békés természetű házi macskával,akkor azzal együtt fog tudni élni.A gyerekekkel szemben türelmes,barátságos és jóindulatú.Otthonát és családját megvédi a behatolóktól,de az idegenekkel szemben nem gyanakvó.

Alkalmazása

Fő feladata a patkányfogás volt, de rókára és más dúvadra is vadásztak vele. Manapság elsősorban kedvencként tartják.

Fájl:Irish-terrier.jpg


Ír vízispániel

Történet

Kialakulása az 1800-as évekre tehető. Egy ír spánielfajta és a portugál vízikutya vagy az uszkár keresztezéséből származhat. Justin McCarthy, a fajta kialakítója szigorúan titokban tartotta, nem árulta el senkinek a tenyésztésre vonatkozó adatokat.

Külleme

Marmagassága 51-58 centiméter, tömege 20-29 kilógramm. Minden más spánielfajtánál magasabb és erősebb, különleges színű kutya. Feje nagy, a koponyája domború, a szeme sötétbarna és a füle a fejéhez simul. Májvörös, kissé lilás árnyalatú szőrzete tömött gyűrűkben göndörödik és olajos, ezért lepereg róla a víz. Farkának csak a tövét, mintegy 10 cm hosszan borítja göndör szőrzet, a vége csupasz, vagy csak finoman szőrös. Nagyszerűen úszik, és elég erős ahhoz, hogy akár egy ludat is felhozzon a mélyből.

Jelleme

Aktív, szívós, értelmes, nyugodt, játékos és békés természetű.

Fájl:Irlandzki spaniel wodny 676.jpg


Izlandi juhászkutya

Az izlandi juhászkutya a spiccek családjába tartozik; tulajdonképpen egy újonnan rekonstruált fajta, mert eredeti állománya súlyos szopornyicajárvány következtében lényegében kipusztult, és a különböző izlandi, valamint angol fajtákból teremtették újjá. Az izlandi juhászkutya ősét eredetileg a vikingek vitték magukkal Izland szigetére. Később ezt a kutyafajtát használták fel Angliában más kutyák kitenyésztéséhez (Border Collie és Welsh Corgi). A Shetland-szigeteken, a kutyát keresztezték a norvég buhunddal és így létrehozták a shetlandi juhászkutyát.

Kitűnő pásztorkutya, házőrző ill. őrző-védő kutya, eredetileg főként szarvasmarhacsordák őrzésére, terelésére használták. Az idegenekkel szemben bizalmatlan.

FCI fajtacsoportok

 • V. Spitzek és ősi típusú kutyák
 • Feje elhegyesedő, koponyája enyhén domború, stopja közepes. Orrháta egyenes, orrtükre fekete, fogazata ollósan záródik, ajkai feszesek.
 • Szeme kicsi, kerek, sötétbarna; élénk, értelmes kifejezésű. Füle háromszög alakú, hegyes, felálló.
 • Nyaka rövid, izmos, kissé lebernyeges, háta széles, ágyéka feszes, fara erőteljes, mellkasa széles, mély, a könyöke alá ér, hasa kissé felhúzott. Végtagjai párhuzamosak, izmosak, mancsa kerekded, ujjai zártak.
 • Farka, akárcsak a csau csaué, hátára kunkorodik.
 • Szőrzete közepes hosszúságú, testhez simuló, sűrű; a fején, a fülén és a lábai elülső részén rövid; farkát dús szőr borítja. Színe különböző lehet (fehér, szürke, világosrőt, esetleg fekete), de egy szín mindig domináns.
 • A kanok marmagassága 33-41, a szukáké 30–38 cm; testtömege 9–14 kg.Várható élettartam 12év.
Icelandic sheepdog vif vom schloss neubronn 01.jpg
Vérmérséklete

Az izlandi juhászkutya vidám,barátságos,társaságkedvelő kutya,amely nagyon szeret tanulni.Igen kiegyensúlyozott természete van,nem könnyű kihozni a sodrából.Éberen figyeli,hogy mi történik környezetében.A munkában szívós,bátor és fáradhatatlan.Gazdáját nagyon szereti.Elég sokat ugat.Ez a kutya a család tagja akar lenni.A gyerekekkel szemben általában nagyon türelmes és jóindulatú.Ha kicsi korától kezdve hozzászoktatták a macskákhoz és az egyéb háziállatokhoz,akkor azokkal is jól kijön.Fajtársaival rendszerint súrlódásmentes a kapcsolata.Az ismerős és ismeretlen látogatókkal szemben egyaránt barátságos,de az idegenek érkezését mindig ugatással jelzi.


J

Jack Russell-terrier

Története

 • Eredeti neve: Jack Russell terrier
 • Angol neve: Jack Russell terrier
 • Származási helye: Anglia
 • Eredete: A drótszőrű foxterrier és egyéb angol terrierek kereszteződéséből tenyésztette ki Jack Russell angol plébános.
 • Eredeti feladata: A kisebb vadállatok, rókák, borzok, rágcsálók előcsalogatására tenyésztették ki.

Kinézete, tulajdonságai

Két kölyök Jack Russell-terrier
 • Felépítése: A Jack Russell terrier izmos, feszes, robusztus testű, rövid lábú kutya. Háta egyenes, farka magasan tűzött, általában felmeresztve tartja. Lábai erősek, izmai jól kirajzolódnak. Mancsa a macskáéhoz hasonlít.
 • Feje: Kicsi, V alakú fülei előrehajlók. Α szemei mandulavágásúak, a harapása ollószerű.
Két fiatal Jack Russell-terrier: bicolor és tricolor változatban
 • Marmagassága: Α Jack Russell terrier legfeljebb 28 cm magas lehet, általában 22-28 cm.
 • Testtömege: Kb. 9 kg.
 • Szőrzete: Fedő- és aljszőrzetből áll, sima és szálkás szőrű változata is ismert. Mindkét fajta szőrzet erős, merev szálú, sűrű, egyenes. A szálkás szőr sem göndörödik vagy gyapjasodik
 • Színváltozatok: a kívánatos szín a fehér, illetve a fejénél és a farka tövénél fekete, barna, citromsárga vagy fekete-cser barna rajzolattal. A csíkos rajzolat nem megengedett.
 • Táplálékigénye: 600 g/nap.
 • Alomszáma: 4-6 kölyök.
 • Várható élettartama: 10-14 év.

Jelleme

A Jack Russell terrier egy igazi energiabomba. Félelmet nem ismer, kíváncsi természetű, játékoskedvű, nagy mozgásigénnyel bíró kutya. Akaratát fejlett önbizalma révén mindig keresztülviszi, nem ritka a domináns viselkedés sem, főleg a kan egyedeknél. Magas intelligenciával bír, ezért sosem szabad lebecsülni, és mindig az értelmi képességeinek megfelelően kell kezelni.

Kiváló jelzőeb, a környezetében zajló eseményeket élénken figyeli, és ezeket ugatással jelzi. A túl gyakori ugatásról le lehet szoktatni megfelelő neveléssel. Alapvetően nagyon kedveli a gazdája és családja társaságát, de önmagában is remekül elvan. Az időben elkezdett következetes nevelés és szocializáció elsajátítása után általában nincs gondja a többi kutyával, de a kan terrierek sokszor szemtelenül, meggondolatlanul viselkedhetnek más kanokkal szemben.

A Jack Russell elviseli a macskák társaságát, főleg ha már kölyökkorától kezdve együtt van velük, de a szabadban gyakran eredhet egy-egy cica után. A gyerekeket is szereti, mokány felépítése következtében sok mindent kibír, de nem engedi, hogy túlságosan eluralkodjanak felette. Házőrzésre nem alkalmas, az idegenekkel kicsit talán bizalmatlan, de ennél többre nem számíthatunk tőle.

Általános gondozási tudnivalók

 • Szőrzetápolási igénye: A Jack Russell terrier szőre nem igényel sok gondozást. A sima szőrű kutyák esetében heti egy kefélés elegendő, vedléskor naponta egyszer kell átkefélni a bundájukat, hogy az elhalt szőröket eltávolítsuk. A szálkás szőrű terriert évente háromszor-négyszer kell trimmelni, így az elhalt szőrszálak nem maradnak a bundában, és az újak ki tudnak fejlődni.
 • Körmök: A körmeit vágatni kell
 • Nevelése: Mint minden terrierhez, a Jack Russellhez is mindenekelőtt rengeteg türelem szükségeltetik. Rendkívül konok, minden eszközt megragad, ha saját akaratát érvényesíteni akarja. Ezért a türelem mellett nagyon fontos a következetesség, mellyel soha, egyetlen pillanatra sem hagyhatunk fel. Ellenkező esetben a kis bájos állatka egyből észreveszi megingásunkat, és átveszi az irányítást. A Jack Russell terrier nevelése csak akkor hatásos, ha ezt következetesen tesszük.Ha a gazda nem elég szigorú, vagy következetes, a kutya ezt észreveszi, és hajlamos átvágni gazdáját, melyhez trükkök tárházát képes felvonultatni. A gorombaságot, durvaságot ugyanakkor kerüljük, mert a Jack Russellnek hatalmas szíve van, és ezek nélkül is rá tud hangolódni a gazdájára. Azt sose várjuk, hogy teljesen levetkőzi terrieres szokásait, jellemét, nem is ez a cél. Sok játékkal, megfelelő motivációval tudunk sikereket elérni nála. Meg kell találni azt a nevelési módszert, ami az adott kutyánál hatásos.Már kölyökkorától kezdve le kell szoktatni az ugatásról, és a legelemibb parancs, a Hozzám! feltétel nélküli teljesítésére. Nevelése során néha kompromisszumokat kell kötnünk, ha fejlődést szeretnénk látni. Örüljünk annak, ha hívásra hozzánk jön, és ne várjuk el tőle, hogy szabályosan igazodjon. Pórázon vezetve se az legyen a fő a cél, hogy szépen mellettünk ügessen, hanem az, hogy egyáltalán képes legyen pórázon vezetve kulturáltan viselkedni.
 • Mozgásigénye: A Jack Russellnek hatalmas a mozgásigénye, egy félórás séta neki nem elég.Bár télen mikor mínuszok is lehetnek kénytelenek vagyunk csak egy fél órára levinni az ő érdekében hogy ne fázzon meg ilyenkor érdemes futtatókba vinni ahol hamar elvégzi a dolgát.(de azt is megtehetjük hogy többször például 4szer-5ször levisszük 15 percre, és akkor nem is fázik meg és el is végzi a dolgát. Szereti, ha feladatot kap,imád szaladgálni, labdázni, és ásni. Ügyeljünk arra, hogy a kertben tartott állat biztonságosan elkerített helyen legyen, ugyanis hajlamos az önálló, engedély nélküli felfedezőutakra. A Jack Russell kotorékeb, kedvenc időtöltése a rágcsálók vadászata. Ezért ne lepődjünk meg, amikor póráz nélkül sétáltatott kedvencünk apróbb állatok után veti magát. Ezért is nagyon fontos, hogy a Hozzám! parancsot minden körülmények között teljesítse.
 • Alkalmazásai: Sokszor tartják farmokon, gazdaságokban, mert a rágcsálók, kártevők irtásával hatalmas szolgálatot tesz. Házi kedvencként sem csalódhatunk benne, de aki emellett a kutya mellett dönt, számoljon azzal, hogy sportosan kell élnie, hogy kielégítse kutyája mozgás iránti vágyát. Ha agilityzni is szeretnénk vele, válasszuk az ügyességi- és labdajátékokat, például a flyballt.

Japán spitz

Történet

Kialakulása az 1800-as évekre tehető. Feltehetőleg nincs közvetlen származási kapcsolatban az amerikai eszkimókutyákkal, valószínűbb, hogy a szibériai szamojéd spiccből alakították ki. Egyre nagyobb a népszerűsége Európában.

Külleme

Marmagassága 46-58,5 centiméter, tömege 16-32 kilógramm. A spicc fajtacsoportba tartozó, egyszínű fehér, feltűnően hosszú szőrű, elegáns kutya. Dúsabb bundája különbözteti meg az egyébként nagyon hasonló amerikai eszkimókutyától.

Jelleme

Természete tanulékony és élénk.

Fájl:Japaninpystykorvan pentuja.JPG


Jagd terrier

Külső jellemzők

A tipikus jagd fekete szőrű, barna vagy vöröses foltokkal tarkítva a pofa és lábak környékén. Ez meglehetősen hasonlóvá teszi a dobermannhoz. Átlagos marmagassága 33–40 cm. A nőstények általában 7,5–8,5, míg a hímek 9–10 kilót nyomnak. Vannak sima és szálkás szőrű példányok is.Várható élettartam:13-15 év

Vérmérséklet (Temperamentum)

A Jagd terriert kifejezetten vadászatra tenyésztették, a vadászszenvedély az ösztöneikben van. Rókavadászatra és vaddisznó hajtásra termett. Rendkívül jó nyomkövető. Mindemellett az egy tévhit, hogy csak vadászatra volna megfelelő, hiszen remekül tartható otthoni körülmények között, akár gyermekes családokban is. Kiváló házörző kutya. Hűséges társ.Szinte egész nap vadászatban él,ezért lakásba nem ajánlott.Makacs,konok természete miatt nagyon hamar el kell kezdeni a kiképzését ha vadászatra szeretnénk nevelni,különben nehezen hívható vissza.Hatalmas mókamester,a labdázást,apportot soha nem unja meg,és cipőink ,papucsaink még idősebb korában is veszélyben vannak előtte. fő az elővigyázatosság

Eredete

Viszonylag fiatal fajta, először kb 80 évvel ezelőtt tenyésztették ki. Az 1910-es években egy, az akkoriban vadászatra használt foxterriernél jobb szimatú, ügyesebb, gyorsabb és energikusabb vadászebet szerettek volna keresztezésekkel létrehozni. A cél egy fáradhatatlan kutyafajta kitenyésztése volt. A teljesen fekete foxterrier, az Old English terrier (más néven: White English Terrier) és a drótszőrű Welsh terrier keresztezéséből sikerült létrehozni egy rendkívüli teherbírású, állandóan mozgásban lévő, erős felépítésű, de kistestű kutyát – ez lett a jagdterrier.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/Jagdterrier_g%C5%82owa_343.jpg


Diavetítő