F

 

Francia spániel

Az francia spániel (Épagneul français) egy francia fajta.

Történet

Kialakulása az 1600-as évekre tehető. Pontos származása ismeretlen. A fajták népszerűségi listáján egy időben erősen háttérbe szorult, már-már a kihalás veszélye fenyegette. Napjainkban szerencsére már nem kell ettől tartani. Őshazáján kívül nem nagyon ismert.

Külleme

Marmagassága 53-61 centiméter, tömege 20-25 kilógramm. Az egyik legrégibb francia spánielfajta. Viszonylag magas és erőteljes felépítésű állat, mely egészen közeli rokonságban állhat a szetterekkel. Feje szögletes, nyaka rövid, törzse arányos és izmos. Rövid és sima szőrzete kissé zászlósodik.

Jelleme

Természete fogékony és értelmes.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a2/Epagneul-francais01.JPG


Francia vizsla

A francia vizsla a kontinens legrégebben ismert vadászkutyája, amely a francia vizsla alaptörzse.

Alkalmazása

Kifinomult a szaglása, ezért vadászatra használják. Könnyen betanítható nyomozói munkára is, sőt alkalomadtán kitűnő retriever, megkeresi, elhozza a sebzett és megölt vadat.

Külleme, és jelleme

Marmagassága 56-60 centiméter, testtömege 25-32 kilogramm. Szőrzete rövid, lesimuló, a fejen és a fülön finomabb. Fej formája hasonlít a magyar vizsláéhoz, elég tekintélyes, koponyája ovális és enyhén domború. Stopvonala nem kifejezett. Ajkai lelógók, az orra gesztenyebarna, széles orrnyílásai tágak. Füle középmagasan tűzött, a szem magasságában rálóg a fejre, vége lekerekített. Szeme jól nyitott, gesztenyeszínű vagy sötétsárga. Nyaka inkább hossz, felső részén diszkrét, sűrűbb szőrzetű "gallér" van. Mellkasa széles, mély, oldala nem túlzottan domború. Háta széles, egyenes, ágyéka rövid és izmos, fara rövid és enyhén lejt. A farka leggyakrabban kurtított.

Eredete

Francia fajta, a Pireneusok vidékén tenyésztették ki.

Utódlás

Másfél éves korától ivarérett. Általában 5-7 utódot hoz a világra. Rendes, gondoskodó szülő. A kölykökön már játék közben felfedezhetőek a vadászat hajlamai.

Rokon fajták

Magyar vizslák,

Német vizslák,

Olasz vizslák

Jellemzői

Fajtajellemző: vadászkutya.

Marmagasság: 56–65 cm, kicsi: 47–56 cm.

Testtömeg: 25–32 kg., kicsi: 18–25 kg.

Táplálékigény: 1585 g/nap.

Színválaszték: Fehér, gesztenyeszínű foltokkal vagy pöttyökkel.

Alomszám: 5-7 kölyök.

Várható élettartam: 10-14 év.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7c/Wy%C5%BCe%C5%82_pirenejski_308.jpg


G

 

Glen of Imaal terrier

A Glen of Imaal terrier az írországi Wicklow grófság Imaal nevű völgyéről kapta a nevét. Régen tüzes róka-és a borzvadász volt, de viadalokra is tenyésztették. Ez a szilárd és alkalmazkodó terrier először 1933-ban jelent meg kiállításokon. Manapság már sokkal nyugodtabb természetű, és inkább társként tartják, mint munkakutyának, bár még mindig szívesen megy bele verekedésbe, ha provokálják.

Méret

35,5-36,5 cm magas,15,5-16,5 súlyú

Élettartam

13-14 év

Azonosító jegyek

Durva szerkezetű felső szőrzet, puha aljszőrzettel.Színe kék,cserszínű vagy búzaszínű.

Jelleg

Gyengéd,engedelmes,de ha feldühítik, nagyon vakmerő.

Háziállatnak való alkalmassága

Szívesen él városokban és vidéken egyaránt. Más kutyákkal nem jó a viszonya.Hatékony házőrző.A legkevesebb testmozgást igényli.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e7/Irish_glen_of_imaal_terrier_pl.jpg


Golden retriever

A golden retriever (arany retriever) egy kutyafajta. Kedves, élénk természete, remek idegrendszere miatt a nem ölebre vágyó városlakók egyik ideális barátja. (Beceneve: "Goldi".)

Kialakulása

Származási helye: Nagy-Britannia.

Kialakulása Lord Tweedmouth nevéhez fűződik. Többféle elmélet is létezik kialakulására:

 • Sárga retrievert kereszteztek egy májszínű Tweed Water Spániellel.
 • Sárga labrador retrieverből, Ír szetterből és Tweed spánielből alakult ki.
 • Tweed spánielből és könnyebb felépítésű Újfoundlandiból alakult ki.
 • Orosz cirkuszi kutya.

1913-ban választották külön a színük szerint. 1920-ban fogadta el az FCI, mint önálló fajtát.

Előnyei

 • Kiváló vadászkutya
 • Szelíd pajtása a gyerekeknek
 • Hibátlan temperamentumú
 • Intelligens
 • Könnyen képezhető
 • Elsőrangú kiállítási eb
 • Jó családi kedvenc
 • Elegáns, mindenkivel barátságos
 • Energikus
GoldenRetrieverPuppyDaisyParker.JPG

A golden retriever az egész család számára ideális fajta. Elhancúrozik a gyerekekkel, élvezi, ha alkalmanként vadászni mehet gazdájával. Megbízható fajta, amely kennelben is tartható, ám akkor a legboldogabb, ha szeretett családja körében élhet. Imád apportírozni. Vakvezető, azaz "látószem" kutyaként is népszerű.

Típusai

 • Munkatípus: könnyedebb felépítésű. Vékonyabb , hosszabb fej, sötétebb szőrszín, élénk temperamentum, karcsúbb, ruganyosabb, gyorsabb.
 • Kiállítási típus: dúsabb, hosszabb szőrzet, robusztusabb felépítés, világosabb szőrszín, határozottabb stop.
 • Európai típus: Szőrszíne az arany világosabb árnyalata. Rövidebb szőrű, mint az amerikai. Lába rövidebb az amerikainál, így megjelenése zömökebb. Jól pigmentált. Jó szögellésű elöl, hátul.
 • Amerikai típus: orr és fej része finomabb. Színe középarany, rézvörös, de sosem krém. Mellső szögellései szerényebbek, hátul olykor túlszögellt.

Általános megjelenés

Kiváló vízi vadász

Megjelenés

Szimmetrikus, harmonikus, élénk, erőteljes, barátságos kifejezés.

Karaktere

Engedelmes, intelligens, természetes hajlammal a munkára, barátságos emberekkel, állatokkal. Bizalommal teli, szeretetreméltó.

Tulajdonságai

Marmagasság

 • Kan: 56–61 cm,
 • Szuka: 51–56 cm

A mellcsonttól a farig mért hossz enyhén nagyobb, mint a marmagasság 12-11 arányban.

Tömege

 • Kan: 33–38 kg
 • Szuka: 29–34 kg

Külseje [

 • Színei:arany, krém, vörös (nagyon ritka)

Mozgásigénye

Mindennap legalább egy órás sétáltatásra, azonkívül futtatásra és tágas kertre van szüksége.


Gordon szetter

A gordon szetter a skóciai Gordon herceg tenyészetében alakult ki. 70 cm körüli marmagasságú, robusztus, hosszú szőrű, vörössel tűzött fekete színű fajta.

Nagyon hűséges, szófogadó és könnyen tanítható. Rendszeres foglalkozást igényel. Az időjárás viszontagságait jól tűri. Hatalmas mérete miatt ez az egyébként igen szép állat kényelmetlen társ egy városi lakásban.

Testfelépítése

A gordon szetter elegáns kutya, izmos testalkata a kitartó futást szolgálja. Törzse mérsékelten hosszú, a lágyéka széles és enyhén ívelt. Farka egyenes vagy szabályszerűen görbe, és nem érhet a csánk alá, a kutya vízszintesen vagy valamivel a hát vonala alatt tartja. A szügy mély, de nem túl széles, a szépen ívelt bordák erősen hátranyúlnak. A hosszú, ferde lapocka jócskán hátrahúzódik, a váll nincs túlfeszítve. Könyökei meglehetősen alacsonyan, a törzs közelében vannak. A térd és a csánkízületek szépen kirajzolódnak, a csánk eléggé leengedett. Mancsai ovális alakúak, szépen ívelt lábujjakkal és a talppárnák között viszonylag dús szőrzettel.

Hosszú és feszes nyaka enyhén íves. A szép vonású fej inkább magas, mint széles. A kissé boltozatos koponya a fülek között a legszélesebb, és valamivel hosszabb az arcorri résznél. A stop határozott. Az arcorri rész eléggé hosszú, és nem hegyesedik ki. Felső ajkai erősek, de nem lóghatnak rá az alsókra. Mérsékelten hosszú, vékony fülei alacsonyan tűzöttek, a fej mellett lógnak. Szemei jóval a szemöldökívek alatt ülnek, nem túl mélyen, de nem is lehetnek kidülledők. A gordon szetter harapása ollószerű.

Szőrzete sima és mérsékelten hosszú, ideális esetben nem göndörödhet és nem is lehet hullámos. A zászlós részeknek a lehető legsimábbnak és legegyenesebbnek kell lenniük.

A gordon szetter kizárólag fekete-cserbarna színben ismert. A fekete részeknek nagyon sötétnek és fényesnek kell lenniük, a cserbarna pedig valójában inkább mély mahagónivörös árnyalatú. A mellkason egy apró fehér pötty megengedhető. Szemei mindig sötétbarnák.

Jelleme

Értelmes, igen magabiztos és kiegyensúlyozott természetű kutya. Barátságos, társaságkedvelő és szelíd, ugyanakkor kissé makacs és akaratos is. Nagyon érzékenyen reagál a goromba szavakra és a lakásban uralkodó hangulatra. Általában méltóságteljesen és visszafogottan viselkedik, de a szabadban meglepően lendületes és mozgékony lehet. Nem szereti, ha magára hagyják, mivel igen erősen kötődik a családja tagjaihoz. A gordon szetter (nagyon) későn erő fajta, s a hosszú serdülőkor sok türelmet követel a gazdájától.

Nem nevezhető igazán ébernek; ha veszélyt érez, azt ugatással jelzi, de ennél több nem várható el tőle. Kölyökkorában minél több különböző helyzettel, emberrel, állattal és tárggyal kell kedvező tapasztalatokat szereznie ahhoz, hogy kiegyensúlyozott felnőtté váljon. A gordon szetter általában jól megfér a fajtársaival, és a gyerekekkel való kapcsolata is zavartalan. A macskákkal és egyéb háziállatokkal is jól kijön, ha kölyökkorában kellően alapos volt a szocializációja. Az idegenekkel szemben eleinte kissé tartózkodó lehet, de semmiképpen sem barátságtalan, az agresszivitás pedig rendszerint teljesen idegen tőle.

A fajta meglehetősen akaratos, ugyanakkor érzékeny is: a tulajdonságok e kombinációja miatt a nevelése során sok megértésre és türelemre van szükség. Ha azonban a gazdája erre alkalmas természetű, vagy hajlandó megismerni a gordon szetter jellemét, akkor a kutya tanítása nem különösebben nehéz. Szerető és megértő gazdára van szüksége, aki a kívánatos viselkedést bőséges dicsérettel jutalmazza, ugyanakkor maradéktalanul következetes is. A túl szigorú módszerek nem ajánlhatók, mivel csak a kutya természetének makacs oldalát erősíti. Lassan érő fajta, ezért a serdülőkorra jellemző bohókás viselkedés még jóval kétéves kora után is előfordulhat. Később azonban a kutya jóval visszafogottabbá és nyugodtabbá válik. Néha vadászok mellett is látható, de jóval gyakoribb a sportos életmódot élő családok nagyra becsült kedvenceként.

Méretei

 • Marmagasság: kan: 59–64 cm, szuka: 56–61 cm.
 • Testtömeg: 24–36 kg.

Várható élettartam:12-13év

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c0/Orrvilas_enska_w800px.jpg


Göndörszőrű retriever

Az göndörszőrű retriever (Curly-coated Retriver) egy angol fajta.

Történet

Kialakulása az 1800-as évekre tehető. Pontos származása nem ismert, de hasonló szőrzetű vízi spánielek szerepelhetnek ősei között. Emellett a korai labradorok és az uszkárok is szóba jöhetnek. A retriverek egyik legrégibb képviselője. Ausztráliában és Új-Zélandon mind a mai napig népszerű, fürjre és vízimadarakra vadásznak vele. Habozás nélkül veti magát a vízbe, szőrzete nem ázik át és gyorsan magszárad.

Külleme

Marmagassága 64-69 centiméter, tömege 32-36 kilógramm. A retriverek nagy testű, mozgékony, kellemes benyomást keltő képviselője. Színe fekete vagy májszínű. Pofáján a szőrzet vékony és sima, testén viszont dús és göndör. Nem kell trimmelni.

Jelleme

Természete barátságos és értelmes.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/58/Curly_Coated_Retriever.jpg


Grönlandi kutya

A grönlandi kutya (dánul Grønlandshund) erős testfelépítésű szánhúzó kutya, mely a sarki farkas közeli rokonának tekinthető.

Jellemzői

Teste

A grönlandi kutya erős teste nagy kitartást sejtet. Törzsének hossza valamivel nagyobb, mint a marmagassága. A teste erős, és izmos, a mellkasa széles, a háta vízszintes és egyenes, a lágyéka pedig széles. A far enyhén lejt. Igen vastag, magasan tűzött farkát a háta fölé borítva görbítve tartja. Lábai egyenesek, vastag csontokkal és erős izmokkal. Könyöke a test közelében van, de teljesen szabadon mozoghat. Hátsó lábain csak enyhén rajzolódnak ki az ízületek. Mancsai kör alakúak, viszonylak vaskosak és erősek. Nyaka erős és eléggé rövid.

Feje

A grönlandi kutya széles, kissé boltozatos koponyája határozott - de nem eltúlzott - stop található. Az orrnyereg tökéletesen egyenes. Az ék alakú arcorri rész az orr hegye fölé keskenyedik, de azért nem lehet " csőszerű ". Ajkai vékonyak. Háromszögletű, felálló fülei meglehetősen kicsik, s a végük lekerekített. Szemei kissé ferde metszésűek, és nem mélyen ülők, sem kidülledők nem lehetnek. A grönlandi kutyának erős, ollószerű harapása van.

Marmagassága

A kanok marmagassága legalább 60 centi, a szukáké 55 centi. Felső mérethatár nincs megadva.

Szőrzete

A grönlandi kutya szőrzete kettős. A sűrű és puha aljszőrzet fölött sűrű, egyenes és durva fedőszőrzet húzódik. A szőrszálak nem göndörödnek, de, még csak nem is hullámosak. A farok alsó oldalán sűrűbb és hosszabb szőrzet fejlődik.

Színei

Ennél a fajtánál az albínói kivételével minden szín és színkombináció elfogadható. Orra fekete, de télen hússzínűvé változhat. A sötét szem az ideális, bár a világosabb szőrzetű egyedéknél a szemvilágosabb lehet.

Vérmérséklete

Jelleme

A grönlandi kutya igazi ősi típusú sarki kutya, és a vérmérséklete is ennek megfelelő. Társnak nem különösebben alkalmas, egyszerűen nem olyan a természete. Magabiztos és nyugodt, kiegyensúlyozott, független és önfejű, emellett józan, igénytelen, nem kíméli magát, és domináns jellemű. Társkedvelő állat, rosszul érzi magát, ha egyedül kell maradnia. Ritkán ugat, de annál többet vonyít. Ennek a kutyának hihetetlen mennyiségű energiája van, és elképesztő kitartása.

Társas viselkedése

Nem szereti, ha egyedül hagyják. Aki ilyen kutyára vágyik, annak legalább kettőt, de célszerű többet beszerezni. Ezek aztán remekül éldegélnek együtt egy szabadtéri kifutóban. A falkájukon kívüli kutyákkal domináns módon viselkedhetnek. A grönlandi kutya erős vadászösztöne miatt általában nem jön ki jól a macskákkal és egyéb háziállattal. A család barátait és az idegeneket egyaránt szilaj lelkesedéssel üdvözli - s ezt gyakran izgatott vonyítással kíséri. Nagyságával és megjelenésével elriasztja a betolakodókat, de valójában nem alkalmas házőrző kutyának.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igényei

A gondozás mennyisége függ az adott vidék éghajlatától és a kutya tartásának módjától. A hűvösebb vidékeken, a szabadban tartott grönlandi kutya szőrzete alig igényel törődést, míg a melegebb éghajlaton élő, vagy lakásba gyakran bejáró társát rendszeresen át kell kefélni, fésülni. A vedlési időszakban a kétsoros, fémfogú fésű a legalkalmasabb eszköz arra, hogy eltávolítsa az aljszőrzet kihulló, régi szálait.

Tanítása

A grönlandi kutyát elég nehéz engedelmességre nevelni, mivel önfejű, domináns, független természetű. Gazdáját ugyan nagyon szereti, de általában inkább saját ösztöneire hallgat. Sok-sok türelem és megértés kell ahhoz, hogy megtanítsák az alapokra, de a gazdája így sem számíthat túl sokra. A grönlandi kutya elsősorban szánhúzó, amelyet azért tenyésztettek ki, hogy zord éghajlaton is képes legyen dolgozni - tehát nem családi kutya.

Mozgásigénye

Nyilvánvaló, hogy a grönlandi kutyának sok mozgásra van szüksége. Ennek a fajta számára legjobb formája az, ha lehetőséget kap egy szán, vagy egy kis kerekes kocsi vontatására. Ha valaki nem tud erről gondoskodni, az inkább nézzen másik fajta után. A grönlandi kutya általában túl erős ahhoz, hogy gazdájával tartson egy kis kerékpáros sétálásra - könnyen fel tudná borítani a biciklist. A késztetés az órákig való gyaloglásra nagyon erős benne, és hatalmas távolságokat tud megtenni. Ha alkalma adódik rá - mondjuk a kerítés hibája miatt -, szívesen elszökik, és ilyenkor napokig távol maradhat. Ugyan ezért nem tanácsos póráz nélkül sétáltatni sem.

Alkalmazásai

A fajta nagyszerű teljesítményre képes a szánhúzásban, ezért aki ilyen célra szeretné használni kutyáját, annak ő az ideális választás. Meleg időben nem szabad dolgoztatni - és a grönlandi kutya esetében a 15 fok feletti hőmérséklet már melegnek számít!

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/16/Greenland_Dog.jpg


Szerkesztés alatt!!

Diavetítő