F

 

Fáraókutya

Testfelépítése

A fáraókutya elegáns,erős felépítésű állat. Hátvonala majdnem vízszintes, a fara enyhén lejtős. Mellkasa a könyökéig ér, bordái szépen íveltek. Hasa enyhén felhúzott. A közepes magasságban tűzött farok a tövénél vaskos, majd kihegyesedik. Nyugalomban lelóg-de soha nem a hátsó lábak közé, és ilyenkor a csánkig ér. Amikor az állat figyel vagy mozog, farkát ívben felemeli. Lábai erősek, akárcsak a mancsai. Hosszú,enyhén ívelt, feszes és izmos nyaka van. A fej ék alakú, a koponya hosszúkás és feszes. Az arcorri rész általában valamivel hosszabb, mint a koponya. Oldalról nézve az orrnyereg párhuzamos a koponyatetővel, közöttük enyhe stop látható. A viszonylag magasan tűzött fülek eléggé nagyok és felállók. Szemei ovális alakúak, értelmes tekintetűek. A fáraókutya harapása erős, ollószerű. Szőrzete rövid és fényes. A szőrzet a világostól a sötétig terjedő árnyalatú vörösesbarna. A fehér farokcsúcs igen előnyös. Némi fehér szín a mellkason és lábujjakon, továbbá egy keskeny fehér orrcsík még megengedhető.

Vérmérséklete

A fáraókutya játékos, értelmes és barátságos,viszonylag engedelmes és kedves természetű eb. Szorosan kötődik gazdájához és családjához, anélkül,hogy túl tolakodó lenne, s a lakásban általában igen nyugodtan viselkedik. Kiegyensúlyozott és jóindulatú, emellett eléggé éber és bátor is. Igen kitartó, és jól fejlett vadászösztöne van. Ez a kutya néha dominánsan viselkedik fajtársaival szemben. A gyerekekkel rendszerint jól kijön, az idegenekkel szemben viszont tartózkodó, de nem agresszív, és nem is félénk. Nem ajánlott macskákkal és más háziállatokkal együtt tartani, mivel azokat zsákmánynak tekinti. Megfelelő módszerekkel, a kora kölyökkorban kezdett neveléssel azonban elérhető, hogy békésen együtt tudjon élni egy nyugodt természetű macskával.

Előnyei

 • Feltűnően szép megjelenésű
 • Szeretetteljes
 • Intelligens
 • Kiváló vadász
 • Mókázó kedvű
 • Jól elvan a gyerekekkel

Hátrányai

 • Városi életre nem alkalmas
 • Idegenekkel szemben bizalmatlan

A fáraókutya a legrégebbi háziasított kutyafajta. Két, gazellára vadászó kopót kör alakú lemezen ábrázoltak mintegy 5000 évvel Krisztus előtt, bizonyára még az első dinasztiát megelőzően. A kutya, legkivált a vadászó kutya bensőséges szerepet játszott az ősi Egyiptom királyainak és nemeseinek mindennapi életében. Nem meglepő hát, hogy síremlékeik falán gyakoriak a kutyákat ábrázoló vésések. A fáraókutya közepes nagyságú kopó, elegáns, erőteljes és gyors. Intelligens és szeretetteljes, bohókás természetű, igen jól elvan a gyerekekkel, de idegenekkel szemben eleinte kissé félénk. Vadászaton lelkes és gyors. Eltérően az angol agártól, mind a szagot, mind pedig a "látványt", azaz a prédát követve tud vadászni.

Méretei

A kan eszményi magassága 56-63,5 cm, a szukáé 53–61 cm.Testtömege 20–25 kg.Várható élettartam:12-14 év. Összességében az állat jó egyensúlyú legyen.

Mozgásigény

Minthogy sok mozgást igénylő fajta, városi és bérházi életre nem alkalmas.

Eredete és története

Úgy hiszik, a föníciaiak vitték magukkal, mikor letelepedtek Málta és Gozo szigetén. A fajta 5000 éves fennmaradásában jelentős szerepe van Máltának, ahol több mint 2000 éve honos. Itt a fáraókutyákat nyúlvadászatra tenyésztik, s a máltaiak "kelb-tal-fenek"-nek azaz nyulászebnek nevezik. 1935-ben a Harvard-Boston-expedíció, amely dr. George Reisen irányításával dolgozott a gizehi Kheopsz-piramistól nyugatra fekvő nagy temetőben, egy sírfeliratra bukkant, amely egy Abuwtiyuw nevű kutya eltemetéséről tanúskodott. A temetés mindazon ünnepélyes külsőségek közepette zajlott le, mint bármely jelentős egyiptomi személyiség esetében, éspedig Alsó- és Felső-Egyiptom királyainak parancsára. Akárcsak az egyiptomi nemesek, a kutya is a király állandó kíséretéhez tartozott, mindennapos résztvevője volt a király életének; s midőn kimúlt, az uralkodó parancsára ünnepélyes szertartás keretében saját sírhelyre temették el.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/53/Pies_faraona_e34.parka.jpg


Fekete-cser mosómedvekopó

Az fekete-cser mosómedvekopó (black and tan coonhound) egy amerikai fajta.

Történet

Kialakulása az 1700-as évekre tehető. A fajta kialakulása az Egyesült Államokban kezdődött, és egészen az 1700-as évekig nyomon követhető. 1900-ben, elsőként ismerték el a mosómedvekopó fajták közül. Fontos szerepük van az Amerikában népszerű mosómedve vadászatban. A nyomot követve a kutyák felkergetik a megtalált vadat egy fára, és őrzik, amíg gazdáik meg nem érkeznek.

Külleme

Marmagassága 58-69 centiméter, tömege 25-35 kilógramm. A rókakopó és valószínűleg angol véreb keresztezésével kialakított fajta. Bundájában az uralkodó szín a fekete, a cservörös rajzolat a testfelület 10-15 %- ára terjedhet ki. Mellkasán esetenként fehér foltok láthatók. Könnyen kezelhető állat, bár ha szagot fog, makacsul követi a nyomot. A vadászok felismerik kutyájuk jellegzetes, egyéni ugatását.

Jelleme

Természete rámenős és élénk.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/94/BTCoonhnd.jpg


Fekete sery

A fekete sery (szlovákul: Čierny šery) egy Szlovákiából származó kutyafajta. Vérvonala ó német juhász kutyáktól, schnauzerektől és belga juhászkutyáktól származik. Tudatosan az 1980-as évektől kezdték tenyészteni. A fajta nemzetközi elismertsége azonban 2001-ig várhatott magára. Neve a kutya színére és a fajta kitenyésztőjének, Sery nevére utal.

Fizikai jellemzői

Arányos kutya, a lágy külső vonalak kiváló belső harmóniát, bátorságot és tökéletes kiegyensúlyozottságot sugároznak.

A koponya enyhén széles, a fülek között lapos, oldalai fokozatosan és simán kicsit vékonyodnak el az orrig. Az arcorri rész erős, hossza megegyezik az agykoponya hosszával. Az ajkak feszesek, tiszták. Az orrtükör nagy, fekete árnyalatú. Az orr és az ajkak folt nélküliek. A szemei egymástól távolabb ülők, oválisak, közepesen nagyok, színe a legsötétebb barnától a legvilágosabbig lehet. A tekintet gyöngéd, buzgó, figyelmes és intelligens. A fülek nagyobb méretűek, nem ülnek túlságosan közel egymáshoz, puhák. A kis fülek kizáró oknak számítanak, ellentétben a leesőkkel. A fogak épek, erősek. Az ollós harapás a kívánatos. A nyak mérsékelten hosszú, izmos, enyhén ívelt, a vállak irányába durvaság nélkül szélesedik el. A vállak hosszúak, jól szögeltek a felkarral. A felső lábak jól csontozottak, egyenesek, szemből nézve párhuzamosak, könyökben sem kifelé, sem befelé nem fordulnak. A lábközép flexibilis. A törzs mérsékelten hosszú, a bordák jól íveltek. A mellkas enyhén mély, mérsékelten széles, izmos. A lágyék felhúzottabb. A far széles, izmos. A comb hosszú, széles izmos. A térd jó szögelésű, a csánk mély, erős, hátulról nézve egyenesek és párhuzamosak. A mancsok oválisak, jól párnázottak, erősek, épek. Az ujjak mérsékelten íveltek, szorosan záródnak. A körmök rövidek és erősek. A farok mélyen tűzött és tartott, csánkig érő, szőrrel dúsan borított. Izgalmi állapotban, illetve mozgás közben felemelkedhet, de sohasem a hát vonala fölé. Nem hiba, ha farok végén hurok található. Szőrzete dupla. A fedőszőrzet sűrű, közepesen texturált. A rövid, sűrű, puha aljszőrrel együtt kiváló védelmet nyújt az időjárás viszontagságaival szemben. A közepesen hosszú szőrzet a nyakrészen sörényt alkot, a combok és a farok szőrrel jól fedett. Engedéjezett a hullámzott szőr is. Rövid szőrű példány esetén a szőr rövid, durva tapintású. A hosszú szőrű példányok szőrzete hosszú a füleken, a mellső hátsó lábakon. Zászlós, hosszú szőr található a csánkrésznél és a farkon. Ismert drótos szőrű példány is, ekkor a szőr hosszúsága maximum 20 cm lehet. A pofán bajusz és szakáll van. Alapesetben fekete színű, de lehet szürke, kékes-mahagónis fekete is. A fehér, barna jelek engedélyezettek, de nem lehetnek uralkodóak. A kanok marmagassága általában 59–67 cm között mozog, a szukáké 56–62 cm között. Mindkét nem esetében lehet 3 centiméternyi eltérés. Az átlagos testtömeg 20–30 kg.

Viselkedése

Gazdájához ragaszkodó. Az emberekhez nagyon kedves, gyerekszerető, ám ha kell védelmezi gazdáját és családját. Ellenálló és szorgalmas juhászkutya, sok-sok kitartással, buzgó, éber, figyelmes és nagyon intelligens. Soha nem lehet ideges, vagy támadó kedvű vagy agresszív. Ideális minden munkavégzésre. Az állat szabad mozgású, lágy mozdulatokkal, fáradhatatlan. A mancsát alig emeli mozgás közben, azt a benyomást kelti, hogy a kutya képes a legnagyobb titokban a leggyorsabban mozogni. Futása gepárdra emlékeztet.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/08/8s45heryprobaobraz_018.jpg


Field spániel

Az field spániel egy brit fajta.

Történet

Kialakulása a 19. századra. 1892 után - ekkor ismerték el önálló fajtának a cocker spánieleket - tenyésztésébe bevonták a Sussex spánielt. Ez a testalkatnak és az ellenálló képességnek oly mértékű leromlását eredményezte, hogy a fajta csaknem kipusztult. Bár vadászkutyaként népszerű, a kiállításokon mostohán bánnak vele.

Külleme

Marmagassága 46 centiméter, tömege 16-23 kilogramm. Magasságához képest hosszú, megnyúlt testű állat. Szőrzete selymes és sima. A múlt században két típusát tartották számon. A kecsesebb változatból alakították ki a cocker spánieleket.

Jelleme

Természete értelmes és barátságos.

Fájl:Black Field Spaniel.jpg


Finn kopó

Az finn kopó (Suomenajokoira) egy finn fajta.

Történet

Kialakulása az 1700-as évekre tehető. Ereiben sokféle vár csörgedezik, mivel ősei között angol, svájci, német és skandináv fajták egyaránt szerepelnek.

Külleme

Marmagassága 56-62 centiméter, tömege 25 kilógramm. Viszonylag nagy termetű eb. Testének hosszúsága meghaladja a magasságát. Feje keskeny, orrtükre feltűnő. Nagy, lecsüngő füleivel kellemes benyomást kelt. Fürge és nagyon energikus vadász.

Jelleme

Természete barátságos és mozgékony. Nyáron kiváló vadász, de télen inkább behúzódik a meleg szobába.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/62/Nuori-suomenajokoira.jpg


Finn lapphund

A finn lapphund (finnül Suomenlapinkoira) egy őrző és terelő kutyafajta.

Teste

A finn lapphund erőteljes testének hossza valamivel nagyobb, mint a magassága. Háta erős és vízszintes a farka kissé lejtős. Farka magasan tűzött, nem túl hosszú, és amikor figyel, a kutya a hátára görbíti. Mellkasa mély, hasa enyhén felhúzott. Lábai egyenesek, mérsékelten kirajzolódó ízületekkel és erős csontokkal. Mancsai ovális alakúak, szorosan zárt ujjakkal rajta a farkaskarom nem kívánatos. Nyaka közepesen hosszú és izmos.

Feje

Meglehetősen széles, jól fejlett, nem túl karcsú arcorri résszel. A stop határozott. Ajkai szorosan zárnak, az orrnyerge egyenes. Fülei háromszögletűek és eléggé messze ülnek egymástól, felállóak, de részben felálló fül is megengedett. Szemei ovális alakúak. A fajta harapása ollószerű. A kanok marmagassága 46-52 cm, a szukáké 41-47 cm. A szőrzete dús, hosszú, érdes tapintású és egyenes szálú, de az aljszőrzet puha, sűrű és tömött. A lábak elülső oldalán, valamint a pofán rövidebb szőr nő, a farkon, a lábak felső részén és a nyakon pedig hosszabb. A kannak jól fejlett gallérja van. Minden szín megengedett, de az alapszínnek mindig dominálnia kell. A fekete alapon cserbarna vagy ezüstfehér rajzolatú kutyák a gyakoribbak.

Jelleme

Kiegyensúlyozott, barátságos, vidám és társkedvelő kutya. Nagyon értelmes, szívesen tanul és dolgozik, hogy gazdája kedvében járjon. Mozgékony és energikus, de nem szilaj, eléggé szívós és bátor, s általában igénytelen is. Ez a kutya odaadó, kedves és szelíd természetű társ.

Társas viselkedése

Természeténél fogva nagyon kedveli a társaságot. Általában igen jól érzi magát gyerekek között és rendszerint sok mindent eltűr tőlük. A házi- és haszonállatokkal való kapcsolata is problémamentes szokott lenni. Éber kutya abban a tekintetben, hogy a látogatók érkezését ugatással jelzi, de egyébként túl szelíd ahhoz, hogy megvédje a házat.

Általános gondozási tudnivalók

E fajta szőrzete nem sok figyelmet igényel, mivel jellegéből adódóan ritkán gubancolódik. A zuhanyozás vagy az úszás után eléggé gyorsan meg is szárad. A vedlési időszakban az aljszőrzet java kihullik, ezért ilyenkor szinte naponta kell fésülni. Az elhalt és kilazult szőrszálak kiszedéséhez ritkás, fémfogú fésű használata ajánlott. A karmait röviden kell tartani.

A suomenlapinkoira tanítása viszonylag egyszerű feladat. Nagyon értelmes kutya, amely szeret tanulni, és általában örömmel teljesíti a parancsokat. Szelíd módszerekkel is remekül nevelhető - de ez nem azt jelenti, hogy nem kell következetesnek lenni. Büntetés alkalmazására általában nincs szükség. A legjobb eredmények vidám hangú parancsokkal és sok dicsérettel érhetők el.

Elég sok mozgásra van szüksége, nem érzi jól magát, ha egész nap csak a kandalló előtt kell hevernie. Szőrzete kiváló védelmet nyújt az időjárás viszontagságaival, amikor lehetőséget kap a póráz nélküli mozgásra, futkosásra. Ha a gazdának jó a kapcsolata a kutyájával, akkor nem kell attól tartania, hogy elszökik, mivel nem jellemző rá.

Alkalmazásai

Származási helyén ma is gyakran használják munkakutyaként és gyakori résztvevője a juhászkutyaversenyeknek.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/24/Suomenlapinkoira.jpg


Finn spicc

Fajta története

A finn spicc fajtatisztasága veszélybe került a múlt század elejére Finnországban, ezért a kormány felállított egy standardot, amelynek alapján el kell bírálni a kutyákat. Mára a legnépszerűbb kutya Finnországban, s elismert nemzeti kutyafajta. Ugató madarászkutyának is hívják, mivel a vadon élő madarak, kifejezetten a fajdok ügyes vadásza.

Méret

39–50 cm magas, 14–16 kg a tömege.

Élettartam

12–14 év

Azonosító jegyek

Sötét szemek, fekete szegéllyel. Fekete orr és ajkak. Kicsi, hegyes fülek. Erős, egyenes elülső negyed, izmos hátsó lábak. A színe általában rőtbarna vagy rőtarany, a hátulján világosabb foltokkal.

Jelleg

Élénk, barátságos és független.

Háziállatnak való alkalmazkodás

Erős akaratú, nem alkalmas olyan háztartásba, ahol kisgyerekek, vagy más háziállatok is vannak.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/27/Finnish_Spitz_600.jpg


Flandriai pásztorkutya

Történet

Kialakulása az 1600-as évekre tehető. A fajta származása vitatott. Az 1800-as években több hasonló típus is élt a flandriai síkságokon. 1965-ig három változatát ismerték, amelyeket végül egyetlen standardba olvasztottak. A fajtaklub 1922-ben alakult meg Belgiumban.

Külleme

Marmagassága 58-69 centiméter, tömege 27-40 kilógramm. Kitűnő őrzőkutya, ami megnyilvánul félelmetes, tiszteletet parancsoló küllemében is. Szigorúságát jól fejlett szemöldöke, bajusza és szakálla még jobban kihangsúlyozza. tekintélyes megjelenése ellenére elsőrangú kedvenc, nagyon szereti a gyerekeket, mindig élénk. Ez a barátságos óriás bár egyáltalán nem mondható lustának, béri kevesebb mozgással is.

Jelleme

Természete éber, fogékony. Hűséges és bátor természetének köszönhetően az I. világháborúban üzeneteket közvetített, és segített a sebesült katonák felkutatásában is.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/63/Bouvier_des_Flandres.jpg


Simaszőrű foxterrier

Méretei

 • Marmagasság:35-39,5cm
 • Testtömeg:7-8kg
 • Várható élettartam:13-14 év

Jellemzői

Eredeti neve smooth fox terrier. A simaszőrű foxterrier megjelenése alig tér el a drótszőrűétől. Feje balta alakú, füle kicsi és előre bicsaklik, szeme éber, figyelmes, színe sötétbarna. A rövid, egyenes hát mély mellkassal és izmos farral, valamint enyhén ívelt ágyékkal párosul, ezek együttesen teszik fürgévé, és a kotorékokban is mozgékonnyá. A végtagok párhuzamosak, egyenesek és jó felépítésűek, szabályos csontozatúak. A farok felfelé álló, magasan tűzött, általában kurtított. Szőre dús és egyenesszálú,a testre simuló, szálai kemények. Színezete a test túlnyomó részén fehér, amin sárgásbarna illetve barna foltok díszlenek. Marmagasság: 35-39,5cm, testtömeg: 7-8kg. Várható élettartam:13-14 év. Táplálékigény: 600 g/nap.

Tulajdonságai

Élénk, mozgékony, vidám, bájosan szemtelen kutya, mely mindig kapható egy kis csibészségre.Nagyon okos, ezért könnyen tanul, emiatt kedvelt családi kutya, ám munkájában állhatatos. Eredetileg rókák kiugatására, a kártékony kis rágcsálók irtására tenyésztették, míg végül valódi kotorékebbé vált. Tartása egyszerű, gyakran látható, sok szakirodalommal rendelkező társasági kutya. Hosszú, ék alakú fej, apró fekete szem, lebicsakló végű kis fül, rendkívül erős fogazat, arányos, jól izmolt termet jellemzi. Színe fehér alapon fekete vagy cser vörös foltos. Nagyon harcias, legerősebb ellenségének is tétovázás nélkül nekitámad. Értelmes, de vitalitása miatt nehezen fegyelmezhető. Elég önfejű és amikor az ember tanítani próbálja és nincs hozzá kedve olyankor elfordítja a fejét. bár kedves, ragaszkodó természetével sok örömet szerez gazdájának, városi tartását izgulékonysága, nagy mozgási igénye, az ebből fakadó kölyökkori virgoncsága és csahossága miatt mégsem ajánlják.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cc/Foksterier_kr%C3%B3tkow%C5%82osy_bia%C5%82oczarny_565.jpg


Drótszőrű foxterrier

A drótszőrű foxterrier egy brit kutyafajta.

Méretei

 • Marmagasság:35-39,5 cm
 • Testtömeg:7–8 kg
 • Várható élettartam:13-14 év

Jellemzői

Marmagassága 35-39,5 cm körüli, testtömege ehhez illő, körülbelül 7–8 kg, a kan ennél tömegesebb is lehet, elérve akár a 8,6 kg-ot is. Várható élettartama 13-14 év, melyet nagyrészt aktívan, egészségesen végig is dolgozik. Szőrzetét leszámítva olyan, akár a rövidszőrű fox terrier, bundája durva és egyenetlen, mely folytán jóval nehezebb belé harapni, illetve fogást találni rajta. Szőrét trimmelni kell, mert nyíratlan állapotban kócos, elhanyagolt állatnak tűnik. Foltozottsága általában fakóbb a sima szőrű változatnál. Természetük hasonló, de még egy fokkal élénkebb, igen sok közöttük a kiegyensúlyozatlan, "túlfűtött" példány.

Használata

Az eredetileg rókavadászatra tenyésztett kutya, mely elég kicsi volt a rókalyukakba való bekúszáshoz, és elég nagy, hogy a többi vadászkutyával, például különféle kopókkal tarthasson, különleges egyénisége és gyors felfogása miatt mára kedvelt társasági kutya. Szemtelen és impulzív, mulatságos, magát gyakorta produkáló barátságos eb, ami akár a nagyobb kutyáknak is nekiugrik.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b7/Elias1%C4%8Derven2006.jpg


Francia buldog

Története

A 19. század vége előtt nem sokkal csipkeverők települtek át Angliából Normandiába, és magukkal vitték törpe buldogjaikat is. Míg a fajta a szigeten hanyatlásnak indult, a család francia ága felvirágzott, és Párizs környékén sok rajongója volt. Ott terrierekkel és griffonokkal keresztezték őket, és olyan molosszus típust alkottak meg, amely temperamentumában és küllemében világosan elkülönült a buldogoktól. A hivatalos elismerésig azonban még hosszú volt az út, mert a denevérfülű, alacsony testű, előreugró állkapcsú kutyák tenyésztésével Párizs egyszerű emberei foglalkoztak: kézművesek, utcai árusok és szolgálók. A „bouledogue francais” csak akkor vált szalonképessé, amikor VII. Edward angol király is vett egy ilyen kutyát.

Leírás

A francia buldog intelligens, kedves, gyengéd és hízelkedő. Igénytelen, és mindig kész megosztani gazdájával annak örömét-bánatát. Szelíd, barátságos, és nagyon szereti a gyerekeket. Szeret sétálni, de nem kimondottan szaladgálós kedvű. Mindezek ellenére igen játékos. Keveset ugat. Testarányai miatt sajnos a problémás fajták közé tartozik, nagy feje, keskeny medencéje miatt a természetes születések ritkák, sok kutya nehéz légzésben, horkolásban szenved, és érzékeny a melegre. A bully jól tartható városban, különösen alkalmas idősebb emberek társának. A szemét és az orr-redőit tisztán kell tartani, szőrét könnyű ápolni.

 • Tömeg: 8–14 kg
 • Szín: fakó, csíkos vagy fehér csíkos foltokkal
 • Ország: Franciaország
 • FCI-szám: 101.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/de/LouLou_Par_Esquisse.jpg


Diavetítő