c

Cairn terrier

A Cairn terrier neve az angol cairn, azaz "kőrakás" szóból származik, amely gyakori Skócia-szerte, és útjelzőként szolgál, vagy emléket állít valaminek. Találó név ennek a szürkés-barnás, sprőd bundájú felföldi terriernek.

 

Története

Lehetséges, hogy a cairn a Skóciához tartozó Skye-szigetről származik, és feltehetően már Stuart Mária uralkodása idején használták a kőrakásokban megbúvó rókákra való vadászatban. A XX. század elején a tenyésztők vigyáztak, hogy fenntartsák a fajta szálkás bundáját, zömök testét és egyéb terrierjellemzőit. A fajta 1909-ben kapta nevét, azelőtt rövid szőrű Skye terriernek hívták.

Jellem

A cairn ugyanúgy otthon érzi magát a városban, mint vidéken. Csodás házőrző, és könnyebb kiképezni, mint a legtöbb terriert, de ugyanez az terrier-vérmérséklet mindig jelen van benne. Főleg a kanok hajlamosak megjátszani a nagyfőnököt. Apró mérete és jó egészsége miatt ideális kedvenc. Ugyanakkor eleven, a félelmet nem ismeri.

Küllem

Kis termetű, zömök, izmos, arányos testalkatú kutya. Feje nem túl hosszú, koponyája széles ( a többi terriernél szélesebb és rövidebb). Szeme sötétbarna. Füle kicsi, hegyes, feláll. Nyaka rövid, izmos, háta hosszú és egyenes, ágyéka feszes, mellkasa mély. Végtagjai rövidek, párhuzamosak. Farka rövid, a legtöbbször vízszintesen tartja. Szőrzete durva, kemény, sűrű és az egész testén meglehetősen hosszú. Színe vörös, homokszínű, szürke vagy fekete. Kítűnően úszik. Jól bírja a terepen való vadászatot, kétrétegű bundája nem ázik át. Testmérethez képst rendkívül nagy erőt képes kifejteni állkapcsával. A mellső mancsai nagyobbak a hátsóknál.

Méretek

 • Testtömeg: 6-7,5 kg
 • Marmagasság: 25-30 cm
 • Életkor: 12-05 év

Megjegyzés

Bobby
 • A fajta tenyésztésből kizárt fehér egyedeiből alakult ki a ma népszerű West highland white terrier
 • Valószínűleg egy Cairn terrier lehet a híres Edinburgh-beli Greyfriars' Bobby, egy legendás kutya, Bobby szobra.
 • Oz, a csodák csodája című filmben Dorothy kutyáját is egy Cairn terrier alakította.

Rokon fajták

 • Skye terrier
 • West highland white terrier
 • Norfolk terrier
 • Norwich terrier
 • Sealyham terrier
 • Border terrier

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/74/Cairn-Terrier-2008.PNG


 

Cane corso

Testfelépítés

A cane corso közepesen nagy kutya,erős,de nem zömök testfelépítéssel.Háta egyenes,széles és igen izmos. Széles mellkasa ugyancsak izmos, az elülső része előreugrik, a farok viszonylag magasan tűzött.Azokban az országokban,ahol ez megengedett,a farkát általában megkurtítják, de nem túl rövidre,a csonkot a kutya nyugalmi helyzetben lelógatja, de járás közben a hátával egy vonalban vagy kissé még magasabbra emelheti.Lábai egyenesek,ízületei szépen kirajzolódnak. A cane corso mancsa macskaszerű,a hátsó mancs valamivel hosszabb az elsőnél. Az enyhén ívelt,izmos nyakon alig látható lebernyeg,keresztmetszete ovális alakú.A koponya a fülek között széles és enyhén boltozatos.A tarkó eléggé gyengén fejlett. A stopp határozott. Az ajkak erősek,a felsők általában rálógnak az alsókra,szemből nézve fordított U alakúak.A közepes nagyságú szemek tekintete éber és értelmes. A fülek arányos a fejjel,háromszögletű és lelóg. A cane corso kissé alsó harapású fajta. Szőrzete rövid,fényes és sűrű,nem lehet puha tapintású. A cane corso fekete színben,különféle sárga,vörös és szürke árnyalatokban,valamint csíkos színezettel ismert. A fekete vagy fehér maszk nem nyúlhat a szemek mögé.A mellkason,a mancsokon és az orr körül kis fehér foltok lehetnek.A szemek sötét színűek.

Jelleme

A cane corso bátor, kiegyensúlyozott, értelmes, mozgékony és kissé szilaj kutya. A családjával szemben gyengéd és hűséges. A kifutóban való tartása nem nagyon alkalmas. Figyelmes, családját védelmező kutya, és ha igazi veszély fenyeget, a hangját is kiereszti. A gyerekekkel jól megfér, idegenekkel szemben viszont gyanakvó, csak a gazdája jelenlétében hajlandó megtűrni őket. Ha megfelelő volt a szocializációja, a háziállatokkal sincs gondja. Más kutyákkal szemben általában harcias.

Méretei

Marmagasság:kan:64-68cm, szuka:60-64cm Testtömeg:kan: 55-60kg, szuka:45-50kg Táplálékigény:1200-1440g/nap Alomszám:4-8 kiskutya Várható élettartam:10-14 év

Megjegyzés

A cane corso általában könnyen és gyorsan tanul, de nem kezdőknek való kutya. Gazdának az olyan, természetes tekintéllyel rendelkező személy a legalkalmasabb, aki emelett nyugodt is. Ha a kölyköt következetes módon, harmonikus környezetében nevelik fel, nagyobb a valószínűsége annak, hogy kiegyensúlyozott, megbízható kutyává fejlődik. Nem kell attól félni, hogy emiatt romlanak őrző-védő képességei, az őrzésre való hajlam a fajta veleszületett tulajdonsága, és az állat mindig cselekszik, ha szükséges. Kölyökkorában hosszabb időt kell tölteni a más kutyákhoz való szoktatásával, máskülönben könnyen nekiugorhat fajtársainak, hogy bebizonyítsa erejét. A cane corso egészen mostanáig csak társként tartották, bár voltak, akik a kutyás sportokban is meglepően jó eredményeket értek el vele.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/Romeo_body_profile_092604.JPG


Karolina kutya

A karolina kutya (carolina dog) vagy amerikai dingó egy amerikai kutyafajta.

Történet

Kialakulása Kr.e. 1000 körül. Az észak-amerikai kutyafajták legrégibb típusaira emlékeztet. Egykor az indiánok szolgálatában állhatott, ma az ország déli államaiban elterjedtebb.

Külleme

Marmagassága 56 centiméter, tömege 13,5-18 kilogramm. A világ más területein élő páriakutyákhoz, például a dingóhoz hasonló megjelenésű eb. Tömött, aranysárga színű bunda, feltűnően csontos koponya és arcorr jellemzi.

Jelleme

Természete mozgékony és tartózkodó. Számos példány félvadon él, de kölykei könnyen megszelídíthetők és betaníthatók nyájőrzésre, kisebb vadak elejtésére.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3a/Carolina_Dog_1.jpg


Catahoulai leopárdkutya

A catahoulai leopárdkutya (catahoula leopard dog) egy amerikai kutyafajta.

Történet

Kialakulása az 1700-as évekre tehető. Pontos származása nem ismert. Neve a Louisiana állambeli Catahoula egyházkerületre utal, ahol különösen népszerű volt. A ridegen tartott jószág őrzésében vették nagy hasznát. 1979-ben Louisiana állam egyik nemzeti jelképe lett.

Külleme

Marmagassága 51-66 centiméter, tömege 18-23 kilogramm. Zömök testű, jól izmolt, első ránézésre is nagy munkabírású állat. Általános megjelenése arra utal, hogy az ősi típusú fajták közé tartozik. Sokoldalú, mindenes munkakutya. A vadászat mellett marhák, disznók őrzésére is használják. Ügyesen felhajtja és visszatereli az elbitangolt jószágot.

Jelleme

Természete engedelmes és védelmező.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Catahoula_Leopard_Dog.jpg


Cavalier King Charles spániel

Cavalier King Charles spániel egy kutyafajta.

A kis spánielek ősei spanyol és francia eredetű kajtató ebek voltak és európaszerte népszerűek voltak az arisztokrácia körében.

Legközelebbi rokonai a francia Pappillon, a belga Phaléne és a szintén angol King Charles spániel, amelyből kitenyésztették. A King Charlestól hosszabb orra és nagyobb termete különbözteti meg.

Nevét - a King Charleshoz hasonlóan - II.Károly angol királyról kapta, mivel a király szenvedélyesen imádta a törpespánieleket. Rokonától való megkülönböztetésül a király melléknevét, a cavaliert kapta, ami lovagot jelent.

rténete

Bár Anglia egyik legrégibb fajtája, létét mégis egy amerikainak köszönheti, akit annyira elbűvöltek a régi festményeken látható apró kutyácskák, hogy rögtön Angliába utazott, hogy vegyen egyet. De mindenhol csak rövid orrú példányokat talált. Szerencséjére azért fel-felbukkantak normális orrú kölykök is a rövidorrú szülők almaiban, így Mr.Eldridge mindjárt vett is egy-egy példányt belőlük és hazavitte őket tenyészetni. A tenyésztők hamarosan felfigyeltek a kis "torzszülöttekre" és elkezdődött a régi törpespániel új változatának tenyésztése. A fajta hamar elterjedt, sőt népszerűségében mára már túlszárnyalta elődjét.

Jelleme

Kis termete ellenére nem nevezhető ölebnek. Bár szereti és igényli is a babusgatást, a szobában pedig olyan, mint egy úrihölgy/úriember (illedelmesen, halkan közlekedik, csendben heverészik a kanapén), azonban mégsem tekinthető szobakutyának. A séták alkalmával mindjárt megmutatkozik vidám temperamentuma és fejlett vadászösztöne. Értelmes, könnyen idomítható. Kitűnő szaglása és apportírozásra való hajlama jó vadászkutyává teszi, bár ma már szinte kizárólag kedvencként tartják. Kedves, bartáságos, alkalmazkodó természete miatt jól kijön a többi kutyával, és a macskákkal is hamar összebarátkozik. Igazi mindenes kutya: a gyerekek fáradhatatlan játszótársa, a hölgyek elegáns kísérője, a vadászok odaadó, megbízható segítője, a család bájos kedvence, és az idősek gyengéd, megértő társa.

Ápolása: Hosszú szőrét elég hetente egyszer átkefélni, nyírni nem kell!

Gyenge pontjai: füle (mint minden spánielnek könnyen begyullad), szeme (mivel nagyok és kiugrók könnyen megsérülhetnek), súlya (hízásra hajlamos, ezért nem szabad túletetni!),

Tulajdonsága

 • Marmagassága: 30-35 cm
 • Súlya: 5-8 kg
 • Besorolás (FCI szám):136

Színváltozatai

 • Blenheim = fehér-gesztenye színű foltokkal
 • Black and Tan = fekete cser színű jegyekkel ("King Charles" szín)
 • Ruby = gesztenyevörös
 • Tricolour = fekete-fehér- cser jegyekkel ("Prince Charles" szín)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ac/Cavalier-king-charles-spaniels.jpg


Chesapeake Bay retriever

A chesapeak bay retriever egy amerikai fajta.

Történet

Kialakulása az 1800-as évekre tehető. 1807-ben Maryland partjainál zátonyra futott egy hajó, amelyből kimentettek két kutyakölyköt. A két állat később nagyon tehetségesnek bizonyult a vadkacsák apportírozásában. Az elbeszélések szerint belőlük indult meg a fajta kialakítása. A tenyésztésbe bevontak sima és göndör szőrű retrivereket, valamint vidravadász kopókat.

Külleme

Marmagassága 53-66 centiméter, tömege 25-34 kilógramm. Széles koponyájának, ék alakú homlokának és erős állkapcsának köszönhetően kitűnően alkalmazható nagyobb madarak apportírozására. Tömött, jellegzetes szagú, olajos bundája hatékony védelmet nyújt a jeges vízben is. Lábujjai között hártya feszül, ami segíti az úszásban. Neve származási helyére, az amerikai Chesapeak-öbölre utal.

Jelleme

Természete fáradhatatlan és értelmeshttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7c/Chesapeake_Bay_Retriever1.jpg.


Chinook

A chinook egy amerikai fajta.

Történet

Kialakulása az 1900-as évekre tehető. Szánhúzó kutyának alakította ki egy Arthur Walden nevű tenyésztő, eszkimó kutya, rövid szőrű bernáthegyi és belga juhászkutya keresztezésével. Egyedszáma napjainkban nem éri el a kétszázat sem.

Külleme

Marmagassága 53-66 centiméter, tömege 29,4-41 kilógramm. Ózbarna színű eb. Teste oldalról szemlélve négyszög alakú, ami nagy erőről árulkodik. Vastag, kétrétegű bundája a meleg nyári hónapokban elvékonyodik.

Jelleme

Természete erős és elszánt.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/42/Chinook_Olympics_07_249.jpg


Cimarrón Uruguayo

A Cimarrón Uruguayo (uruguayi cimarron ejtsd: szimáron) egy közepes termetű uruguayi eredetű kutyafajta. A cimarrón spanyol szó jelentése elvadult, mely a fajta kialakulására utal. A fajta a FCI által 2006. február 21. óta átmenetileg elismert.

Történet

A spanyol hódítók a bennszülöttek legyilkolására kutyákat (német dog, nápolyi masztiff) hoztak be a területre. A bennszülöttek kiirtása után a kutyákat szabadon engedték, és azok szabadon kereszteződhettek. Ennek eredményeként csak a legerősebb, legegészségesebb, és legokosabb egyedek maradtak életben. Ezeket a kutyákat később háziasították és sikeresen alkalmazták őrző- és szarvasmarha-terelő munkára egyaránt.

Megjelenés

A kanok marmagassága 58-61 cm és súlyuk 38-45 kg. A szukák marmagassága 55-58 cm és súlyuk 33-40 kg.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/PERRO_CIMARRON.jpg


Cirneco dell'Etna

Története

Ez a kis méretű fajta Szicíliából származik. A kutyát régen nyúlvadászatra használták. Úgy tartja a mondás, hogy a "Cirnechi" (ez a kutya többesszáma olaszul) már 3000 éve került Szicíliába, főníciai kereskedők révén.

Jellegzetessége

Az volt a fajta sajátossága, hogy étel és ital nélkül képes dolgozni hosszú órákon át. A faj szaglása kitűnő, testalkata lehetővé teszi, hogy agárhoz hűen szelje a kilométereket, akár hegyvidéki környezetben is. Ezért is szerepel a nevében az Etna szó.

Külső jellemzői

A fáraókutyára és az ibizai kopóra hasonlít leginkább az agarak közül. Szőre nem igényel különösebb ápolást. Marmagassága 43-51cm, súlya 10-12kg. Lakáson kívül is tartható, mint a többi vadászkutya, nem igényli a meleg lakást.

Természete

Természete igen barátságos. Agárféle lévén nagy a mozgásigénye. A Cirneco dell'Etna méltósággal, kecsességgel vadászik. Ma már csak háziállatnak és kiállítási kutyának tartják.

Fajta besorolása

FCI szerint: 5. csoport 7. szekció ősi vadászkutyák

Fajtaszerint: Vadászkutyák / Agarak / Rövidszőrű agarak

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/Cirneco_dell_Etna_611.jpg


Clumber spániel

A clumber spániel angol kutyafajta. Kiváló vadászkutya, de háziállatként is tartják.

Története

Egyes vélemények szerint a fajta Franciaországból származik. A feltételezések szerint a nagy francia forradalom idején Noailles herceg Angliába menekítette a kutyáit, mégpedig Newcastle hercegének birtokára a nottighamshire-i Clumber Parkba. Első említése Frances Wheatley 1788-ban készült festménye, amely a herceget ábrázolja kutyáinak társaságában. A fajta eltehetően a Szent Hubert kutyák leszármazottjaiból, basset houndokból és az ősi alpesi spánielekből. Angliában először 1859-ben szerepeltek kiállításon, a fajtaklub viszont csak 1904-ben alakult meg. Ebben az időben született meg a fajta első hivatalos leírása is.

Leírása

Zömök és hosszú törzsű kutya, feje masszív, négyszögletes. Szeme barna, füle nagy, lelógó. Végtagjai erős csontozatúak, izmosak. Farkát a hátvonalában tartja. Színe tiszta fehér, citromsárga foltokkal.

 • Marmagasság: 46-48 cm
 • Testtömeg: 20-31 kg
 • Alomszám: 5-6 kölyök
 • Várható élettartam: 10-14 év

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f0/Clumber_spaniel_glowa_rybnik-kamien_ppl.jpg


Coton de tuléar

A coton de tuléar egy madagaszkári fajta.

Történet

Kialakulása az 1600-as évekre tehető. Ősei feltehetőleg francia katonák közvetítésével jutottak származási helyére, Madagaszkárra. A szigettel keletről szomszédos, Réuni-szigetén egy hasonló, de napjainkban már kihalt fajta a Chien coton egy időben nagyon népszerű volt. Szülőhazáján kívül gyakorlatilag ismeretlen fajta.

Külleme

Marmagassága 25-30 centiméter, tömege 5,5-7 kilogramm. A pincsik fajtacsoportjába tartozik. Neve egészen különleges, hosszú, fehér, gyapjas szőrzetére utal.

Jelleme

Természete élénk és engedelmes.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/10/Emilio_Coton_de_Tulear.JPG


Diavetítő