A rhodesiai ridgeback egy afrikai eredetű kutyafajta. Nevét a hátán végighúzodó, visszafele növő szőrcsíkről (ridge) kapta.

Története 

Ősi kutyafajta, amely már az i. e. 2500 tájáról származó ókori egyiptomi falfestményeken megjelenik. A későbbiekben a föniciai hajósok is megkedvelték és vitték magukkal néhány példányt hajó útjaik során. Így került el a fajta Délkelet-Ázsiába, ahol a helyi kutyafajtákkal keveredve kialakult belőle a thai ridgeback.

Nevével ellentétben a faj őshazája nem Rhodesia, hanem Dél-Afrika. Az afrikai benszülöttek nagyvadak vadászatára (legfőképp az oroszlánéra) használták.

Afrikában 1924-ben ismerték el önálló fajtaként. Ezt követően elkezdődött a kutyák exportálása, így hamar nemzetközi elismertségre tett szert. Az FCI 1996-ban ismerte el.

Megjelenése 

 

 
A ridge

Viszonylag nagy termetű, erős fajta. Hátán a marjától kiinduló, a háta közepéig érő szőrcsikkal.

Széles koponyája van, erős álkapoccsal és fogakkal, ollós harapásal rendelkezik. Szeme sötét, füle hátracsavarodott, lelóg.

Melkasa mély, a könyék alá ér, háta erős, a hátsó végtagokon a csánk nyílt szögellésű, farka a csánkig ér, kissé ívelt.

Színe a vöröses búzaszíntől az őzvörösig változhat, fehér melfolttal, a fül szín rendszerint sötétvörös, de a fekete szín is megengedett.

A kanok marmagassága 64 - 68, a szukáké 61 – 66 cm.

Alkalmazása 

Eredetileg nagyvad vadászatára használták őket, feladatuk a vad felkutatása, üldözése, majd sakkban tartása volt.

Személyvédelemre is alkalmas, Afrikában rendőrkutyaként is alkalmazzák, ugyanakkor viszont nem alkalmas az őrző-védő sportra, mert inkább a higgadtság jellemzi. Idegenekkel szemben bizalmtlan, de nem kifejezetten agresszív.

Neveléséhez magabíztosság, nyugodtság szükséges, mert türelmetlen, kapkodó gazda bizalmatlanségot idézhet elő kutyájánál a személye iránt. Ha helyesen nevelik gazda családtagjaival is nagyon kedves lesz, kifejezetten gyerekbarát kutya. Nagyon ragaszkodó, hűséges kutya.

Kennelben nem tartható, hatalmas mozgásigénye van. A gazda többnapos távollétét sem bírja, ezért csak olyan személyeknek való, akik ritkán utaznak, vagy magukkal viszik a kutyát utazásaikra.

Érdekes tulajdonsága a fajtának, hogy minden ehetőt amit találnak, rögtön felfalnak, emiatt az ételét előre ki kell porciózni és ügyelni kell, hogy séták alkalmával ne egyenek meg olyasmit, ami árt nekik.

képek:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ec/Rhodesian_Ridgeback_600.jpg

Diavetítő