Az amerikai staffordshire terrier egy közepes méretű, rövid szőrű kutyafajta, melynek eredete Angliába vezethető vissza. A XX. század első felében az amstaff nagy népszerűségnek örvendett és az Amerikai Kennel Klub (AKC) 1936-ban elismerte és regisztrálta őket staffordshire terrier néven.

Eredete 

Habár e faj ősei Angliából származnak, az amerikai staffordshire terrier kiépítése egy amerikai sikertörténet. Ezeknek a kutyáknak fontos szerepük volt az amerikai telepesek sikerének elérésében és az ország felépítéseben. Az amstaffok őseit a farmokon használták úgy általános feladatok elvégzésére mint "babysitter"-ként. Főleg a kikötővárosokban a fajta őseit gladiátorkutyákként használták. Egy "pitt"-nek nevezett gödörben fajtársaik ellen kellett harcolniuk. Az amstaff rendkívüli ereje és vitalitása közvetlen következménye a sikeres viadorkutyák céltudatos keresztezésének.

Őt tartották a kor legjobb gladiátorjának

Egészen a XIX-ik század eső feléig, Angliában, az erős izomzatú, robusztus testfelépítésű bulldogokat viadorkutyaként használták a bikaviadalokon amikor is a kutya egy bikával vagy ökörrel küzdött meg. Eredetileg ezek mészárosok kutyái voltak, melyek segítettek a gazdáiknak az állatok lefogásában amíg a mészáros levágta őket. Ez a kedvelt időtöltés rövidesen népszerű sporttá nőtte ki magát amit "bull-baiting"-nek neveztek. 1835-ben a Brit Parlament elfogadta az Állatok Védelméről és Kíméletéről Szóló Törvényt ami törvényen kívülre helyezte ezeket a kegyetlen sportokat. Ekkor a tenyésztők a kutyák közötti harcokat kezdték el előnyben részesíteni mivel ezeket könnyebben el lehetett rejteni a hatóságok szeme elől. A kutyák között zajló gladiátorharcokhoz a buldogok túl nehézkesnek és lassúnak bizonyultak, ezért a könnyebb és fürgébb terrierekkel kezdték el őket keresztezni. Némely forrás szerint a buldogot a white english terrierrel vagy a black and tan terrierrel keresztezték, hogy létrehozzák a staffordshire terriert. Más szakértők szerint a Fox Terriert használhatták e cél eléréséhez. Ami biztos az, hogy ebben az új fajtában összpontosult a buldog ereje és agresszivitása és a terrierek élénksége, kitartása és intelligenciája. Akkoriban ezt az új fajtát nevezték bull-and-terriernek, half and half-nak, pit dognak és pit bull terriernek. Az 1870-es években ezeket a kutyákat az angol és ír bevándorlók magukkal vitték Amerikába, ahol nagyobbra tenyésztették őket és amerikai bull terriernek, yankee terriernek és később amerikai pit bullterriernek illetve amerikai staffordshire terriernek nevezték el őket.

 
Egy korai AKC Champion a 40' évekből

Népszerűsége 

Az amerikai staffordshire terrier népszerűsége csúcspontját a XX-ik század első felében érte el. A világháborús posztereken az amerikai katonákat pitbullok-ként ábrázolták, ezzel szimbolizálva erejüket és bátorságukat. Petey a "Little Rascals" című sikersorozat sztárja egy Amstaff volt aki országszerte híressé vált az 1930-as években. 1936-ban az Amerikai Kennel Klub (AKC) elismerte és bejegyezte a fajtát staffordshire terrier néven. Ezt 1972-ben amerikai staffordshire terrierre változtatták, hogy könnyebben meg lehessen különböztetni angol rokonától, a staffordshire bullterriertől. Habár az amerikai staffordshire terrierek ősei gladiátorkutyák voltak, az 1930-as évektől kezdődő szigorú tenyésztésnek köszönhetően a fajta mai képviselői inkább családi és kiállitási kutyák mintsem viadorkutyák. A II. világháború után a fajta népszerűsége hanyatlásnak indult. Az Egyesült Államokban, 2008-ban, az amerikai staffordshire terrier a 66-ik legkedveltebb eb volt 155 kutyafajta közzül.

Jellemzői [szerkesztés]

 
Kupírozatlan fülű Amstaff

Általános megjelenés 

Az amerikai staffordshire terrier nagy erő benyomását kelti, izmos de emellett meg kell őriznie fürgeségét, eleganciáját, élénkségét. Középméretű, erőteljes felépítésű kutya. Bátorsága közmondásos.[

Standard

 • Fej: Közepesen hosszú, széles és mély koponya, határozottan kiálló pofaizmok, kifejezett stop. Fülek - magassan tűzöttek, kupírozottak vagy kupírozatlanok, az utóbbi előnyben részesitendő; a kupírozatlan fülek legyenek rövidek és rózsa fülek; a teljesen lógó fülek büntetendőek. Szemek - sötétek és kerekek, egymástól távol és mélyen ülők; a rózsaszín szemhéj hiba. Pofa- közepesen hosszú, gömbölyű a felsőrésze, a szemek alatt hirtelen csapott; jól fejlett állkapocs, az ajkak zártak és nem lazák; ollós harapás. Az orr teljesen fekete.
 • Nyak: Enyhén ívelt, elkeskenyedik a vállaktól a koponya irányába; lebernyegektől mentes, közepes hosszúságú.
 • Vállak: Erősek és izmosak; a mar széles és ívelt.
 • Hát: Viszonylag rövid, enyhén lejt a vállaktól a farig; a far enyhén ívelt a faroktőig.
 • Mellkas: Jól ívelt, messze hátra nyúló és jól zárt bordákkal. A melső végtagok meglehetősen messze helyezkednek el egymástól, hogy elegendő helyet biztosítsanak a mély és széles mellkas számára.
 • Farok: A kutya testéhez viszonyítva rövid, alul tűzött a vége felé elkeskenyedő; nem lehet kunkorodó vagy visszahajló. Nem lehet csonkolt.
 • Végtagok: A mellső végtagok egyenesek és párhuzamosak, erős és kerek csontúak; a hátulsó végtagok erősek és izmosak, a csánknál nem fordulnak sem kifelé sem befelé, a lábfejek középméretűek, jól íveltek és zártak. A járásmód legyen ruganyos, nem gördülő vagy poroszkáló.
 • Szőrzet: Rövid, sűrű, merev szálú és fényes.
 • Szín: Bármilyen szín engedélyezett de a teljesen fehér vagy a 80%-ban fehér, fekete cser, májszínű nem előnyös.
 • Méret: A magasság és a súly egymással arányos. A kanok marmagassága 46–48 cm, a szukáké 43–46 cm.

Hibák: Hibának számit a: májszínű orr, világos szemek, túl hosszú vagy rosszul tartott farok, előre vagy hátra harapás.

Vérmérséklete

Az amerikai staffordshire terrier őszinte,barátságos,egyszerű,kedves,mozgékony és szilaj kutya.Figyelmes,nagyon bátor,kitartó és nem kíméli magát.Nagyon hűséges a családjához,és általában eléggé engedelmes is.A kan kissé domináns viselkedésű lehet.Ez a kutya általában jól kijön a gyerekekkel,és meglehetősen sokat el is tűr tőlük,ám szilaj természete miatt inkább nagyobb gyerekek játszótársának alkalmas.A fajtársaival való találkozás viszont gondokat okozhat.A kan különösen határozottan igyekszik bebizonyítani fölényét,de e tekintetben igen sok múlik a kutya szocializációján és nevelésén.A megfelelően nevelt amerikai staffordshire terrier hűen őrzi a lakást és a gazdája tulajdonát,de nem viselkedik barátságtalanul az idegenekkel szemben.Ha azonban a család tagjai veszélybe kerülnek,habozás nélkül a segítségükre siet.A macskákkal és egyéb háziállatokkal megfelelő szocializáció esetén jól megfér.

Személyiség - Oktatás - Edzés 

 
Edzés:12 éves Amstaff

Az amerikai staffordshire terrier bátor, kitartó, barátságos kutyafajta. A családtagokkal szemben rendkívül figyelmes és odaadó.

 • Mozgásigény : Elég magas. Napi 1-3 óra edzés boldoggá teszi a kutyát.
 • Személyiség: Nagyon inteligens, bátor és magabiztos fajta. Magas fájdalomtűrő képességének köszönhetően idealis társ gyerekek számára. Mivel egy terrierről van szó, a kisebb háziállatokra zsákmányként tekinthet.
   
  Amstaff képzés
  Agressziót tanúsithat azonos nemű kutyákkal szemben.
 • Szocializációs követelmények: A korai szocializáció igen fontos. Ez lehetővé teszi a kutyák számára, hogy kényes helyzetekben helyes döntést hozzanak.
 • Az ideális otthon: Ahol a kutyával sok időt tudnak tölteni. A kutya és a gazdi közötti komunikáció és bizalom nagyon fontos eleme a nevelésnek.
 • Temperamentum: Az Amerikai Temperamentumot Tesztelő Társaság (American Temperament Test Society) minden évben több ezer kutya vérmérsékletét teszteli le. Az amerikai staffordshire terrier a legtöbb népszerű ktyafajtánál jobb eredményt ért el. A 83.9%-ával megelőzi a beaglet, bollie-t, dobermant és a cocker spánielt.
Diavetítő